Još smo budni i prisutni, Domovino naša ....
Komemoracija na Ksajpi - da se ne zaboravi
13. srpnja 2024. godine u župnoj crkvi sv. Jelene u Šenkovcu, svetom misom zadušnicom počela je komemoracija nedužnim žrtvama ubijenim poslije drugog svjetskog rata na stratištu u blizini ciglane na Ksajpi.
Kaže, nemaju mu hrabrosti spomenuti ime pa je Abel Brčić sam istupio
Dok je na mojoj kapi bio hrvatski grb, na Katićevoj je još bila petokraka jugo oficira.
Na Petrovačkoj doli kod Vukovara otkrivena masovna grobnica s posmrtnim ostacima najmanje deset osoba
Obiteljima nestalih ministar Medved je poručio da se u procesu pronalaska nestalih osoba iz Domovinskog rata Hrvatska neće nikada umoriti, a počiniteljima zločina da će odgovarati za svoja zlodjela.
'COBRE' - otrov za neprijatelja, život za Domovinu
Kao priprema za moguće sukobe s JNA u cijeloj Hrvatskoj se ustrojavaju dragovoljačke postrojbe, pa tako i u Novom Zagrebu, a jedna od satnija bila je Samostalna satnija Novi Zagreb ''COBRE''.
Obilježena 35. obljetnica smrti vlč. Vilima Cecelje
Već tradicionalno su predstavnici braniteljske udruge "HOS – BELICA" - Klub branitelja Međimurske županije, sudjelovali na obilježavanju 35. obljetnice smrti vlč. Vilima Cecelje.
Svijet misli da su Dubrovnik razarali Srbi.
A Crnogorci, umjesto da se pokriju ušima, opet odrađuju prljav posao za Beograd
Ako je u Hrvatskoj narod srpski – gdje je hrvatski narod?
Govor arhiepiskopa †Aleksandra na liturgiji za sv. Germogena
Svastika
Čudan povijesni put prastarog simbola
Jedinica koja je postavila temelj obrane Hrvatske: 'Hrabri ljudi priključili su se tog 28. lipnja'
Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno Spomenika hrvatskim braniteljima te svečanom akademijom, u Vinkovcima je u petak obilježena 33. obljetnica ustrojstva Specijalne jedinice policije Vinkovci "Krpelj".
MHB sufinancira „Memorijalnu biciklijadu“
Uz Dan međimurskih branitelja
Na Petrovačkoj doli nova masovna grobnica

Na Petrovačkoj doli nova masovna grobnica

Obiteljima nestalih ministar Medved je poručio da se u procesu pronalaska nestalih osoba iz Domovinskog rata Hrvatska neće nikada umoriti, a počiniteljima zločina da će odgovarati za svoja zlodjela. 

Nakon pune dvije godine od početka pretraživanja vukovarskog odlagališta otpada Petrovačka dola, na kojem probna iskapanja u potrazi na nestalima iz Domovinskog rata traju od travnja 2022., pronađena je masovna grobnica s najmanje deset tijela, potvrdio je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Medved: Hrvatska se neće umoriti u traganju za nestalima, počinitelji će odgovarati

Prema prvim preliminarnim nalazima radi se o žrtvama iz Domovinskog rata, pored koji su pronađeni i civilni odjevni predmeti, što ne znači i da se radi o civilima jer je poznato da su mnogi hrvatski branitelji nakon sloma obrane Vukovara bili u civilnoj odjeći, kazao je ministar Medved.

Dodao je kako je analizom zemljišta utvrđeno da je riječ o sekundarnoj, moguće i tercijarnoj grobnici, o čijem je mogućem postojanju Ministarstvo hrvatskih branitelja izvijestila Sigurnosno-obavještajna agencija krajem 2021. godine.

"Svo ovo vrijeme u protekle dvije godine s nama su bili i predstavnici Državnog odvjetništva i Ministarstva unutarnjih poslova te će oni, kada mi završimo svoj dio posla, odraditi posao oko utvrđivanja počinitelja i odgovornosti kao i podizanja optužnica", kazao je Medved te zahvalio svima na suradnji, a posebno Ministarstvu obrane i Hrvatskoj vojsci, čiji pripadnici neumorno pretražuju teren u svim vremenskim uvjetima.

Naveo je kako je tijekom probnih iskapanja na Petrovačkoj doli pregledano i uklonjeno više od 90 tisuća kubičnih metara raznog materijala i otpada, a pretražena dubina doseže i do 14 metara, te je dodao da će se pretraga terena nastaviti dokle god bude potrebno.

Preliminarnim istraživanjima i saznanjima utvrđeno je da se radi o žrtvama čiji su posmrtni ostaci s primarne lokacije na Petrovačku dolu preseljeni u prvoj polovici 1992. godine, u vrijeme privremene okupacije grada Vukovara. 

Podsjetio je da su na širem području Vukovara u proteklih osam godina pronađene četiri masovne grobnice, sve u Vukovaru i okolici, a ova na Petrovačkoj doli je peta. Na širem području Hrvatske pronađen je i veći broj pojedinačnih grobnica, ekshumirano je 178 posmrtnih ostataka, a identificirane 263 osobe, što je, kako je ustvrdio, rezultat sustavnog institucionalnog pristupa.

Obiteljima nestalih je poručio da se u procesu pronalaska nestalih osoba iz Domovinskog rata Hrvatska neće nikada umoriti, a počiniteljima zločina da će odgovarati za svoja zlodjela. 

Turudić: Odgovornost za zločine snose počinitelji, ali i oni koji znaju za njih, a šute

„Ganut sam riječima ministra hrvatskih branitelja da se nikada neće umoriti u pronalaženju krivaca i saznavanju istine za ova nedjela koja su počinjena i u tome ćete imati punu podršku Državnog odvjetništva RH“, izjavio je glavni državni odvjetnik Ivan Turudić, koji je također bio kod mjesta otkrivene masovne grobnice na Petrovačkoj doli.

Istaknuo je da je sudac istrage Županijskog suda u Osijeku prije dvije godine dao nalog za ekshumaciju, te da se dvije godine mukotrpno radilo da bi se tek u posljednjih mjesec dana došlo do prvih rezultata, poručivši da odgovornost za počinjene zločine snose počinitelji, ali i oni koji su sve ove godine znali za njih, a šutjeli su i danas šute.
 
Posmrtni ostaci, nakon obrade u Nacionalnoj i memorijalnoj bolnici “Dr. Juraj Njavro” u Vukovaru, prevezeni su u Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu, gdje će se provesti potrebne analize i pokušati utvrditi identitet žrtava, a zatim krenuti prema počinitelja, poručio je Turudić te također poručio obiteljima nestalih da potraga na njihovim najmilijima neće stati.

Predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Ljiljana Alvir kazala je da još 373 obitelji s područja Grada Vukovara traga za odgovorima gdje su njihovi najmiliji.
 
Zahvalila je Ministarstvu hrvatskih branitelja i ministru Medvedu na predanom i odgovornom radu, kao i na suradnji i posvećenosti obiteljima, čije povjerenje, istaknula je Alvir, i nadalje imaju, izrazivši nadu da će dio obitelji napokon saznati istinu o sudbini svojih najmilijih.

O svom mukotrpnom traganju za sinom svjedočio je i Mato Gombović, koji je i sam bio zatočenik srpskih koncentracijskih logora, kao i njegova supruga, a sin Mirko u trenutku nestanka imao je 21 godinu i njegova sudbina još uvijek je nepoznata.

Petrovačka dola - najzahtjevnija i najdugotrajnija istraživana lokacija masovne grobnice

Republika Hrvatska putem Ministarstva hrvatskih branitelja traga za još 1797 osoba nestalih u Domovinskom ratu, od kojih 500 s područja Vukovarsko-srijemske županije. Pretraga terena i iskapanja na Petrovačkoj doli se nastavljaju, a istodobno traju i probna iskapanja na odlagalištu otpada u Boboti, također kod Vukovara.

Nakon obilaska Petrovačke dole, ministar Medved i glavni državni odvjetnik Turudić zajedno s predstavnicima drugih tijela uključenih u proces traženja nestalih osoba sastali su se s obiteljima koji traže svoje bližnje u Memorijalnom centru Domovinskog rata u Vukovaru, gdje su ih upoznali s najnovijim saznanjima, kao i s dosadašnjim tijekom pretrage te najzahtjevnije i najdugotrajnije istraživane lokacije masovne grobnice.

MHB

 

Medved počasni građanin Hrvatske Kostajnice

Čestitka ministra Medveda Gromovima

Nova pretraga za nestalima iz DR blizini Vukovara

Obilježena 31. obljetnica VRO Maslenica

Uskrsna čestitka ministra Tome Medveda

Ministar Medved čestitao 1. hrvatskom gardijskom zdrugu

Hodnja od Vukovara do Dubrovnika

U spomen na žrtve komunističkih zločina