Još smo budni i prisutni, Domovino naša ....
Komemoracija na Ksajpi - da se ne zaboravi
13. srpnja 2024. godine u župnoj crkvi sv. Jelene u Šenkovcu, svetom misom zadušnicom počela je komemoracija nedužnim žrtvama ubijenim poslije drugog svjetskog rata na stratištu u blizini ciglane na Ksajpi.
Kaže, nemaju mu hrabrosti spomenuti ime pa je Abel Brčić sam istupio
Dok je na mojoj kapi bio hrvatski grb, na Katićevoj je još bila petokraka jugo oficira.
Na Petrovačkoj doli kod Vukovara otkrivena masovna grobnica s posmrtnim ostacima najmanje deset osoba
Obiteljima nestalih ministar Medved je poručio da se u procesu pronalaska nestalih osoba iz Domovinskog rata Hrvatska neće nikada umoriti, a počiniteljima zločina da će odgovarati za svoja zlodjela.
'COBRE' - otrov za neprijatelja, život za Domovinu
Kao priprema za moguće sukobe s JNA u cijeloj Hrvatskoj se ustrojavaju dragovoljačke postrojbe, pa tako i u Novom Zagrebu, a jedna od satnija bila je Samostalna satnija Novi Zagreb ''COBRE''.
Obilježena 35. obljetnica smrti vlč. Vilima Cecelje
Već tradicionalno su predstavnici braniteljske udruge "HOS – BELICA" - Klub branitelja Međimurske županije, sudjelovali na obilježavanju 35. obljetnice smrti vlč. Vilima Cecelje.
Svijet misli da su Dubrovnik razarali Srbi.
A Crnogorci, umjesto da se pokriju ušima, opet odrađuju prljav posao za Beograd
Ako je u Hrvatskoj narod srpski – gdje je hrvatski narod?
Govor arhiepiskopa †Aleksandra na liturgiji za sv. Germogena
Svastika
Čudan povijesni put prastarog simbola
Jedinica koja je postavila temelj obrane Hrvatske: 'Hrabri ljudi priključili su se tog 28. lipnja'
Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno Spomenika hrvatskim braniteljima te svečanom akademijom, u Vinkovcima je u petak obilježena 33. obljetnica ustrojstva Specijalne jedinice policije Vinkovci "Krpelj".
MHB sufinancira „Memorijalnu biciklijadu“
Uz Dan međimurskih branitelja
U Zadru se okupilo više od 400 braniteljica
Značajno

U Zadru se okupilo više od 400 braniteljica

Tijekom mimohoda nosile su 30 metara dugačku hrvatsku zastavu.

Više od 400 hrvatskih braniteljica iz cijele Hrvatske i pripadnica Hrvatskog vijeća obrane okupilo se u Zadru na 6. Susretu hrvatskih braniteljica iz Domovinskog rata.

Prije mimohoda središtem grada, u kojemu su žene nosile 30 metara dugu hrvatsku zastavu, te mise u Katedrali sv. Stošije, s potpredsjednikom Vlade i ministrom hrvatskih branitelja Tomom Medvedom, zadarskim županom Božidarom Longinom i gradonačelnikom Zadra Brankom Dukićem položile su cvijeće i zapalile svijeće pokraj spomenika poginulim braniteljima u Jazinama.

'Iznimno mi je bitno da čujem od njih ono što smatraju bitnim da možemo zajedno dalje učiniti. Zahvaljujem im na svemu što su činile u Domovinskom ratu, ali i što čine danas okupljene u ovu izvrsnu organizaciju Žene u Domovinskom ratu', rekao je ministar Medved.

U Domovinskom ratu žene nisu imale svoju postrojbu, ali nije bilo postrojbe u kojoj nije bilo žena, istaknuto je na susretu.

'Statistički brojevi nam sada ništa ne znače, radujemo se jedna drugoj jer nas je svake godine sve manje. Nama su prošle godine u Zadru, u našoj županiji, umrle dvije braniteljice. Susret je nešto najljepše što možemo u ovom trenutku imati', poručila je predsjednica Udruge Žene u Domovinskom ratu Zadar Ivana Haberle.

Svečana akademija 6. Susreta hrvatskih braniteljica Domovinskog rata održana je u Hrvatskom narodnom kazalištu.

Tom prigodom župan Božidar Longin je rekao:

'Ravnopravno ste stajale uz bok svojih muških suboraca. Stražarile, pucale, smrzavale se i znojile po velebitskim goletima, strpljivo podnosile nedostatak higijenskih uvjeta, glad, nedostatak sna, stalnu opasnost od neprijateljskog oružja.

Čuvale ste Domovinu dostojanstveno, i junački, i nježno. I uspjele pobijediti.

Gledajući vas danas ovdje u ovolikom broju, znajući da iza svakog lica postoji teška životna priča, priča o hrabrosti i žrtvi, pitam se tko li bi se ikada mogao usuditi vas nazvati onom starom sintagmom – slabiji spol.

Pred sobom ne vidim nikog slabog. Vidim samo snažne žene, koje i u miru nose 'tri kantuna kuće', a počesto i četvrti, i koje su se u najtežim godinama novije hrvatske povijesti dokazale kao pravi, istinski junaci. Hvala vam na tome'.

Nazočnima se obratio i gradonačelnik Branko Dukić koji se prisjetio svojih ratnih dana koje je na ratištu proveo kao liječnik i koji je, kako je kazao, i svoju suprugu upoznao u vojničkoj odori, a u Domovinskom ratu su mu sudjelovali i roditelji.

Na svečanoj akademiji govorila je i Ana Vukojević, kći 'majke hrabrosti' Kate Šoljić.

Ana Vukojević je došla u Zadar 1991. s dvojicom sinova, kosti svog supruga Ivana Vukojevića još nije pronašla, kad je počeo rat javila se u ZNG i postala prva žena-mornar u Odredu naoružanih brodova.

Na svečanoj akademiji nastupili su Ivica Sikirić - Ićo i ženska klapa Kandelora iz Zemunika.

Dalmatinski portal

Medved počasni građanin Hrvatske Kostajnice

Čestitka ministra Medveda Gromovima

Nova pretraga za nestalima iz DR blizini Vukovara

Obilježena 31. obljetnica VRO Maslenica

Uskrsna čestitka ministra Tome Medveda

Ministar Medved čestitao 1. hrvatskom gardijskom zdrugu

Na Petrovačkoj doli nova masovna grobnica

Hodnja od Vukovara do Dubrovnika