Još smo budni i prisutni, Domovino naša ....
Komemoracija na Ksajpi - da se ne zaboravi
13. srpnja 2024. godine u župnoj crkvi sv. Jelene u Šenkovcu, svetom misom zadušnicom počela je komemoracija nedužnim žrtvama ubijenim poslije drugog svjetskog rata na stratištu u blizini ciglane na Ksajpi.
Kaže, nemaju mu hrabrosti spomenuti ime pa je Abel Brčić sam istupio
Dok je na mojoj kapi bio hrvatski grb, na Katićevoj je još bila petokraka jugo oficira.
Na Petrovačkoj doli kod Vukovara otkrivena masovna grobnica s posmrtnim ostacima najmanje deset osoba
Obiteljima nestalih ministar Medved je poručio da se u procesu pronalaska nestalih osoba iz Domovinskog rata Hrvatska neće nikada umoriti, a počiniteljima zločina da će odgovarati za svoja zlodjela.
'COBRE' - otrov za neprijatelja, život za Domovinu
Kao priprema za moguće sukobe s JNA u cijeloj Hrvatskoj se ustrojavaju dragovoljačke postrojbe, pa tako i u Novom Zagrebu, a jedna od satnija bila je Samostalna satnija Novi Zagreb ''COBRE''.
Obilježena 35. obljetnica smrti vlč. Vilima Cecelje
Već tradicionalno su predstavnici braniteljske udruge "HOS – BELICA" - Klub branitelja Međimurske županije, sudjelovali na obilježavanju 35. obljetnice smrti vlč. Vilima Cecelje.
Svijet misli da su Dubrovnik razarali Srbi.
A Crnogorci, umjesto da se pokriju ušima, opet odrađuju prljav posao za Beograd
Ako je u Hrvatskoj narod srpski – gdje je hrvatski narod?
Govor arhiepiskopa †Aleksandra na liturgiji za sv. Germogena
Svastika
Čudan povijesni put prastarog simbola
Jedinica koja je postavila temelj obrane Hrvatske: 'Hrabri ljudi priključili su se tog 28. lipnja'
Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno Spomenika hrvatskim braniteljima te svečanom akademijom, u Vinkovcima je u petak obilježena 33. obljetnica ustrojstva Specijalne jedinice policije Vinkovci "Krpelj".
MHB sufinancira „Memorijalnu biciklijadu“
Uz Dan međimurskih branitelja
Obilježena 31. obljetnica VRO Maslenica

Obilježena 31. obljetnica VRO Maslenica

„Zahvalni smo svim hrvatskim braniteljima, a na poseban način iskazujemo zahvalu i poštovanje obiteljima čiji su sinovi poginuli u operaciji Maslenica, kao i u cijelom Domovinskom ratu“, rekao je ministar Medved

Budnicom i mimohodom pripadnika Oružanih snaga RH i Ministarstva unutarnjih poslova ulicama Zadra danas je započela središnja proslava 31. obljetnice vojno-redarstvene operacije Maslenica, velike oslobodilačke operacije u Domovinskom ratu u kojoj je oslobođen veliki dio zadarskoga zaleđa.
Središnje obilježavanje održalo se pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja, Ministarstva obrane i Ministarstva unutarnjih poslova te u organizaciji Zadarske županije i Grada Zadra.

Uz ratne zapovjednike i sudionike VRO Maslenica te obitelji poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja i civilnih stradalnika, obilježavanju su nazočili potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved kao izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, izaslanik predsjednika RH načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora saborski zastupnik Rade Šimičević, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić, ministar regionalnog razvoja Šime Erlić, predstavnici MORH-a, OSRH i MUP-a, župan Zadarske županije Božidar Longin i gradonačelnik Zadra Branko Dukić, zastupnici u Hrvatskom saboru, predstavnici Hrvatske vojske i policije, župani i gradonačelnici,  predstavnici udruga iz Domovinskog rata te okupljeni građani.

Maslenica je bila jasna poruka da možemo obraniti i osloboditi svoju zemlju

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved kazao je kako je operacija Maslenica bila jasna poruka da smo kadri obraniti i osloboditi svoju zemlju. „Moramo se prisjetiti svih strahota koje smo proživjeli uslijed Miloševićeve velikosrpske agresije na Hrvatsku i svih stradanja od Dubrovnika do Vukovara, kao i ovdje zadarskog zaleđa i grada Zadra. Moramo se prisjećati svega što se događalo u tim godinama, kao i odlučnosti prvog predsjednika dr. Franje Tuđmana, načelnika Glavnog stožera generala Janka Bobetka, zapovjednika generala Ante Gotovine i svih drugih zapovjednika, ali na poseban način hrabrih hrvatskih branitelja“, rekao je ministar.

Istaknuo je da je VRO Maslenica bila dokaz spremnosti i zajedništva Hrvatske u obrani domovine. „Prije 31 godinu ovdje smo pokazali našu snagu i našu spremnost. Deblokirali smo Zadar i odbacili neprijatelja. Svjedočili smo kolike je strahote neprijatelj činio prema gradu Zadru i ponosni smo na sve što smo učinili i tada, a i poslije toga u oslobodilačkim operacijama da bismo konačno u Oluji oslobodili naš teritorij, a mirnom reintegracijom hrvatskoga Podunavlja dovršili proces povratka okupiranih područja,“ poručio je Medved.

Zahvalnost hrvatskim braniteljima i obiteljima koji su dali svoje najmilije za Hrvatsku

Ministar je iskazao zahvalnost na doprinosu hrvatskim braniteljima i obiteljima koji su ostali bez svojih najmilijih. „Zahvalni smo svim hrvatskim braniteljima, a na poseban način iskazujemo i zahvalu i poštovanje obiteljima čiji su sinovi poginuli u operaciji Maslenica, kao i u cijelom Domovinskom ratu. Upravo inspirirani njihovom hrabrošću danas u Vladi činimo ogromne napore kako bi hrvatski branitelji bili vrednovani i kako bi bili cijenjeni prema onome što su zaslužili u obrani i oslobađanju svoje domovine“, rekao je.

Odavanje počasti

U prigodi obilježavanja VRO Maslenica, u kojoj je u samo 72 sata oslobođeno oko tisuću kvadratnih kilometara dotad okupiranog hrvatskog teritorija, u spomen na sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje, izaslanstva su položila vijence i svijeće kod središnjeg križa na zadarskom Gradskom groblju, kod spomen-obilježja 3. bojne Imotski sokolovi 4. gbr Pauci i u krugu Policijske uprave zadarske, gdje su odali počast pripadnicima specijalnih jedinica policije, kao i kod spomenika hrvatskim braniteljima u parku u uvali Jazine, nakon čega je uslijedio mimohod pripadnika Oružanih snaga RH i MUP-a s ratnim zastavama.

U zadarskoj Crkvi sv. Šimuna služena je misa za domovinu, a potom je odana počast kod spomen-obilježja 3. gbr Kune u Kašiću i 4. gbr Pauci u Islamu Latinskom te kod spomen-križa uz Maslenički most.

Središnje obilježavanje završava koncertom Orkestra HRM-a i Klape HRM-a sv. Juraj te Policijske klape sv. Mihovil u Providurovoj palači u Zadru, gdje se može razgledati i izložba ratnih fotografija.

MHB

Medved počasni građanin Hrvatske Kostajnice

Čestitka ministra Medveda Gromovima

Nova pretraga za nestalima iz DR blizini Vukovara

Čestitka ministra Tome Medveda pripadnicima "Puma"

Uskrsna čestitka ministra Tome Medveda

Ministar Medved čestitao 1. hrvatskom gardijskom zdrugu

Na Petrovačkoj doli nova masovna grobnica

Hodnja od Vukovara do Dubrovnika