Još smo budni i prisutni, Domovino naša ....
Obrana Sunje u DR i ljepote Lonjskog polja
Značajno

Obrana Sunje u DR i ljepote Lonjskog polja

Samo par tjedana od sportskog nadmetanja, članovi Udruge veterana 34. inženjerijske bojne i braniteljska Udruga Veteran posjetili su Posavinu, odnosno Sunju i park prirode Lonjsko polje.

Domaćini u Sunji su bili općinski ogranak UHDDR na čelu sa g. Ivicom Mikulićem i Antunom Perekovićem.

Sunja je od Zagreba udaljena 80-ak kilometara, 20-ak kilometara od Siska, 15-ak kilometara od Hrvatske Kostajnice i 30-ak kilometara od Hrvatske Dubice.

U Domovinskom ratu, općina Sunja, kao jedno od strateški važnih područja za neprijateljske snage u rat je uvučena vrlo brzo, odnosno 27. srpnja 1991.g. kada su ih sa sve tri strane (područje Gline, Hrvatske Kostajnice, Petrinje i tog dijela Poujna) napali pobunjeni Srbi.

Tada dolazi do potpunog okruženja Sunje i skela na Savi, koja i danas prometuje, bila je jedina veza s ostatkom Hrvatske.

Iako tragovi njezina postojanja sežu u prapovijest, no njezino postojanje umalo je bilo izbrisano da nije bilo hrabrih branitelja iz svih krajeva Lijepe naše, koji su požrtvovno branili općinu i njezine stanovnike.

Jedan od zapovjednika obrane Sunje bio je i general Slobodan Praljak.

Na području Sunje poginulo je 78 branitelja, a preko 150 ih je ranjeno. Uništeno je 1157 stambenih objekata, 607 gospodarskih zgrada, a šteta koja je nastala miniranim područjem je nebrojiva.

Usprkos tome, Sunja nikada nije bila osvojena niti napuštena.

Nakon ugodnog druženja u Sunji, trebalo je premostiti Savu i doći do područja gdje se poplave zapravo ključne za raznolikost života, područja gdje su se čovjek i priroda prilagodili i žive u skladu, ali i od poplava.

Park prirode Lonjsko polje je najveće zaštićeno močvarno područje ne samo u Republici Hrvatskoj, već i u cijelom dunavskom porječju. Selo Čigoč, koje su posjetili, proglašeno je prvim selom roda u Europi, što ni ne čudi s obzirom na to da na svakoj od tradicionalnih posavskih kuća obitava roda, a nerijetko kažu kako Čigoč ima više roda nego stanovnika. Kratkom šetnjom kroz ovo posavsko selo, činilo se kao da je vrijeme stalo, ali bogatstvo biljnog i životinjskog svijeta vrvi sa svih strana.

Okrijepu, kratki odmor od velike vrućine  prije povratka u Međimurje pronašli su u ugostiteljskom objektu „Tradicije Čigoč“.

Posjeta je realizirana uz pomoć Međimurske županije i grada Čakovca.

Dragutin Remenar

Medved počasni građanin Hrvatske Kostajnice

Čestitka ministra Medveda Gromovima

Nova pretraga za nestalima iz DR blizini Vukovara

Obilježena 31. obljetnica VRO Maslenica

Uskrsna čestitka ministra Tome Medveda

Ministar Medved čestitao 1. hrvatskom gardijskom zdrugu

Na Petrovačkoj doli nova masovna grobnica

Hodnja od Vukovara do Dubrovnika