Još smo budni i prisutni, Domovino naša ....
Obilježena 35. obljetnica smrti vlč. Vilima Cecelje
Značajno

Obilježena 35. obljetnica smrti vlč. Vilima Cecelje

Sveti Ilija, 3. srpnja 2024.: Već tradicionalno su predstavnici  braniteljske udruge "HOS – BELICA" - Klub branitelja Međimurske županije, sudjelovali na obilježavanju 35. obljetnice smrti vlč. Vilima Cecelje.

Kod groba vlč. Vilima Cecelje uz molitvu  položeno je cvijeće i zapaljene svijeće, nakon toga sudjelovali smo na svetoj misi zadušnici u spomen na vlč. Vilima Cecelje.

Tko je bio vlč. Vilim Cecelja?

Čovjek za svakog čovjeka u potrebi, bez obzira na religiju i nacionalnu pripadnost.

Kardinal Stepinac imenovao ga je vojnim kapelanom te se brinuo za vjerske potrebe hrvatskih vojnika tijekom 2. svjetskog rata. 1944 godine otputovao je u Beč te je bio zatvoren neko vrijeme u logoru pokraj Salzburga.  Nakon puštanja pomagao je svima koji su preživjeli Bleiburg.

Jugoslavenske vlasti osobito su mu zamjerile vijerno čuvanje uspomene na Bleiburšku tragediju te promicanje lika i djela blaženog kardinala Alojzija Stepinca, čiji je bio vjerni suradnik i osoba od najvećeg povjerenja , zbog toga se više nije smio vratiti u Hrvatsku.

Preminuo je 3. srpnja 1989 u Salzburgu a posmrtni ostaci preneseni su 1997. godine na mjesno groblje u Općini Sveti Ilija. 

HOS - BELICA (JK)

Medved počasni građanin Hrvatske Kostajnice

Čestitka ministra Medveda Gromovima

Nova pretraga za nestalima iz DR blizini Vukovara

Obilježena 31. obljetnica VRO Maslenica

Uskrsna čestitka ministra Tome Medveda

Ministar Medved čestitao 1. hrvatskom gardijskom zdrugu

Na Petrovačkoj doli nova masovna grobnica

Hodnja od Vukovara do Dubrovnika